Figi suszone jako żywność – charakterystyka i zastosowanie

Suszone figi z owoców D. Canarium – znane są jako suszone figi tureckie, suszone figi cypryjskie lub nawet jako suszone figi kalimyrne (Almullek). W niektórych krajach nazywa się je suszonymi figami, suszonymi czarnymi figami misiowymi, suszonymi zielonymi figami indyczymi itd.

Proces suszenia suszonej figi tureckiej

Drzewo figowe – drzewo liściaste należące do rodziny Moraceae. Jego wysokość dochodzi do 15 m. Korona jest okrągło- kulista lub eliptyczna z gęstym ulistnieniem. Kora pnia jest brązowoszara, gęsto pokryta drobnymi łuskami o aksamitnej konsystencji. Liście naprzemianległe, bez klapek, brzegiem ząbkowane, z wcięciem na końcu.

Suszone figi w diecie – właściwości

Suszone figi Suszona figa turecka Suszona figa cypryjska Suszona kalimyrna D. Canarium – znane są jako suszona figa turecka, suszona figa cypryjska lub nawet suszona kalimyrna (Almullek). W niektórych krajach nazywa się je suszonymi figami, suszonymi czarnymi figami niedźwiedzimi, suszonymi zielonymi figami indyczymi itp. Proces suszenia suszonej figi tureckiej Proces suszenia suszonej figi tureckiej Figowiec – drzewo liściaste należące do rodziny Moraceae. Jego wysokość dochodzi do 15 m. Korona ma kształt kulisty lub eliptyczny z gęstym ulistnieniem. Kora pnia jest brązowoszara, gęsto pokryta drobnymi

Figi świeże i suszone uważane są za zdrową i pożywną przekąskę, którą można spożywać samodzielnie lub wykorzystać w kuchni jako dodatek do ciast, tart i deserów. Często wykorzystywane są figi suszone – orzechy te wspaniale wzbogacają smak dań mięsnych, sałatek (zwłaszcza z kozim serem, szpinakiem i kaszą jęczmienną), kanapek (np. z serem pleśniowym lub szynką parmeńską), egzotycznego risotto z owocami czy naleśników w wersji wytrawnej zapiekanych z ricottą i świeżym estragonem