co jeść na śniadanie

Śniadanie- dlaczego ten posiłek jest tak ważny?

Śniadanie stanowi bardzo ważny posiłek w ciągu dnia, jednocześnie jest chyba jednym z tych posiłków, o których najczęściej zapominamy i który pomijamy. Tymczasem, to co zjemy na śniadanie może ukształtować cały nasz poranek, dodać nam energii do działania i sprawić, że nasz metabolizm będzie podkręcony. Tak naprawdę, aby przygotować zdrowe śniadanie nie trzeba mieć dużo czasu, dlatego też najlepiej od razu przemyśleć, co będziemy w stanie zjeść przed wyjściem z domu, aby potem nie robić wszystkiego w pośpiechu. Z jednej strony produkty, jakie wybieramy do przygotowania tego posiłku powinny wyposażyć nas w energię, ale też nie powinny być zbyt ciężkie. Starajmy się więc dokonywać rozsądnych i w pełni świadomych wyborów, co do naszego jadłospisu.

Co jeść na śniadanie, aby dobrze się czuć i być zdrowym?

Najbardziej oczywistym wyborem jest pieczywo i to za pewne ono najczęściej jest składnikiem naszych porannych posiłków. Jeśli jednak chcemy, aby nie było ono aż tak kaloryczne i aby mogło dać nam uczucie sytości na dłużej- powinniśmy wybierać ciemne pieczywo, które jest bogate w różnego rodzaju ziarna, zawiera cukry złożone, a także wartościowy błonnik. Znacznie zdrowiej jest też wybierać tradycyjny chleb w zamian za bułki.

Dobrym patentem na to, co jeść na śniadanie jest przygotowanie sobie pysznej owsianki. To, co się w niej znajdzie możemy różnicować według własnych preferencji. Do owsianki możemy wrzucić owoce sezonowe, które lubimy, ale możemy też dodać różnego rodzaju bakalie, które będą pożywką dla naszego mózgu. W sytuacji, kiedy chcielibyśmy skorzystać ze świeżych owoców, ale pora roku na to nie pozwala- dobrym zamiennikiem są owoce w wersji suszonej.

Kolejną, dobrą propozycją śniadaniową są różnego rodzaju przetwory mleczne, z których mogą korzystać osoby nie mające uczulenia na laktozę. W przypadku, kiedy nasz organizm nie toleruje laktozy- możemy poszukać podobnych produktów będących zamiennikami tradycyjnych wyrobów mleczarskich. Na śniadanie możemy więc zjeść jogurt z owocami, ale też wypić kefir lub maślankę, a nawet zjeść serek wiejski. Wybierając różnego rodzaju jogurty sprawdzajmy, jaką mają zawartość cukru. Zdecydowanie powinniśmy unikać gotowych deserów, które zazwyczaj zawierają tego cukru najwięcej.

A jeśli zdecydujemy się na kanapki, ich doskonałym uzupełnieniem może być ser żółty lub też szynka. Możemy też skorzystać z warzyw sezonowych, a więc z ogórka czy też pomidora, sałaty oraz rzodkiewki. Na kanapce może się znaleźć szczypiorek, a nawet surowa papryka. Nie zapominajmy również o tak prostych i prozaicznych pokarmach jak świeże jajka, które można przygotować w formie na twardo, na miękko, a także jako smaczną jajecznicę.

Jeśli lubimy owoce i mamy swoje ulubione- możemy dodać je sobie do śniadania w formie słodkiej przekąski. Nawet banan będzie tutaj wskazany, bo chociaż jest najbardziej kaloryczny- może nam dostarczyć energii, której potrzebujemy na pierwszą połowę dnia.